СТРАНИЦА ИЗ БРОДСКОГ ДНЕВНИКА

Аустријска организација „Мирно море“ је по 25. пут организовала пројекат „Мирно море – флота мира 2019.“ Међу учесницима смо били и ми, ученици Гимназије „20. октобар“ заједно са нашом директорицом Тамаром Антић. Као представници Србије са нама су путовали и по Јадрану једрили ученици из ОШ “Петефи Шандор“ и ученици средње школе „Милан Петровић“ из Новог Сада. Координатор ове дружине је била Милица Ерцег, учитељица из ОШ “Петефи Шандор“, а друштво нам је правила и докторица Милица Вуковић.  На челу са врсним скиперима који су користећи повољан ветар и мирно море сигурно управљали нашим бродом, пловили смо Јадраном и обишли многа места као што су Примоштен, Дрвеник Мали, Хвар, Сплит, Милна…

Живети на броду тих недељу дана био је доживљај за цео живот. На броду смо проводили већину времена, тамо смо спавали, спремали храну, играли карте и дружили се, а онда бисмо се док једримо померили на прамац брода и уживали у погледима који нас окружују док нас таласи запљускују и ветар нам мрси косу. Један дан смо имали прилику да се опробамо у управљању бродом док смо већ следећи дан учили да везујемо чворове и слажемо канапе. Свако је имао своја задужења на броду, али нам то ни у једном тренутку није представљало проблем јер смо у сваком моменту тамо уживали.

Током овог путовања имали смо прилику да упознамо и младе из Сарајева, Вараждина али и многе из градова широм Аустрије. Споразумевали смо се на свакојаке начине. Када смо стигли у Каштел у близини Сплита, у једној марини је било преко 100 бродова са преко 1000 учесника. Један дан смо имали дан активности где је део учесника решавао изазове док је други део имао предавања на енглеском и немачком језику и дебату на тему климатских промена. Последњи дан смо имали завршну свечаност коју смо провели уз плес, игру и дружење са свим учесницима.

Мислим да је на све највећи утисак оставио дан када су сви бродови заједно испловљавали из каштела. На једном месту је било преко 100 бродова, а када смо одбројали 15 секунди сви бродови су у истом тренутку раширили своја једра. Поглед је био величанствен, пространо плаво море и бели бродови са раширеним једрима. Ово је слика коју носим као успомену на мирно море.

Ова флота пријатељства сигурно ће остати незаборавно искуство јер смо  стекли нове пријатеље, упознали њихове културе, победили неке страхове и били прави амбасадори мира и пријатељства.

  Мила Колунџија  IV2