Посета Сајму науке

У суботу 7.12.2019. год. експедиција ученика и професора Гимназије „20. октобар“ упутила се на 13. по реду Фестивал науке у Београд, oве године под називом „Разоткривање“. Ова посета била је намењена првенствено ученицима који слушају изборни програм примењене науке али је било места и за све остале ученике које занима ова тематика.

Одмах по доласку имали смо прилике да чујемо и видимо перформанс „Шесто чуло науке“ момака из физичког театра УДИФ, из Чешке, који су нам са много светла, боја и оптичких илузија показали како наша чула могу понекад да нас преваре.

Након тога смо могли да видимо и учествујемо у многобројним интерактивним и показним експериментима као што су: „ Еволуција, од Африке до Европе“,  „Мали корак за велико плаветнило“,  „Свакодневница пуна заблуда“, „Од јајне ћелије до б(т)ебе“, „Ослободи ум“, „Живети пуним плућима“. Посебно су нам привукли пажњу „Рециклирај паметно, понашај се савесно“ због пројеката који су били реализовани и релизоваће се у нашој школи. Издвојићемо и штанд где је указано на несавесно коришћење антибиотика под називом „Коначни окршај: Људи против бактерија“, на часовима посебно нагласимо овај проблем ученицима, сада им је то презентовано и од стране Фармацеутског факултета, Београд.

Овом посетом су ученици могли да виде практичну страну наука које изучвамо у школи на занимљив и поучан начин. Надамо се да ће ова манифестација наредне године бити још занимљивија и ефектнија.

Отворите ПДФ верзију чланка