Култура сећања

Култура сећања у образовном систему

Министарство просвете пружа системску подршку наставницима и ученицима који реализују наставне и ваннаставне активности посвећене теми прошлих ратова, уз пијетет према жртвама свог али и свих других народа.

Неговање културе сећања представља нашу обавезу како би остварили културу мира која нас обавезује у садашњости и будућности. Образовни систем игра снажну улогу у том процесу због чега смо у систем увели Референтни оквир компетенција за демократску културу Савета Европе, као и пакет образовног материјала који ће бити део ове интернет странице.

Кроз разне активности код ученика потребно је да подстичемо свест о значају поштовања људских права и вредновања људског достојанства, емпатији, равноправности, а ученици кроз наставне и ваннаставне активности треба да освешћују и постојеће предрасуде и стереотипе. Ове теме се обрађују кроз часове одељењског старешине, грађанског васпитања, часове историје и друге наставне и ваннаставне активности.

Наставници ресурсе и материјале са ове странице могу користити као оквир за проучавање догађаја из прошлости уз разматрање како ти догађаји обликује садашњост. Подучавање и учење о геноциду над Србима, Ромима и Холокаусту Јевреја пружа суштинску могућност за подстицање критичког мишљења, друштвене свести и личног напредовања.

ОПШИРНИЈЕ НА САЈТУ ЗУОВ-а

Јеврејска заједница у Бачкој Паланци