Програм интеркултуралне размене,  Песталоци 2023.

Изабрани ученици првог разреда Гимназије су у периоду од 31. 1. до 14. 2. провели у Швајцарској у дечијем селу Песталоци.

Све је почело радионицама на којима је од 30 изабрано једанаест ученика Гимназије који ће ићи на путовање. На пут смо кренули 30. 1. заједно са ученицима гимназија из Руског Крстура и Бачког Петровца и ученицима економских школа из Руме и Инђије.

Радним данима смо присуствовали радионицама које су се бавиле темама као што су дискриминација, људска права, родна равноправност и идентитет, док смо викендима ишли на једнодневне екскурзије у Сент Гален, Луцерн и Цирих, а посетили смо и Научни центар „Технораму“, Рајнине водопаде и Боденско језеро.

Нас 25 је две недеље живело у једној дрвеној кући. Тамо смо спавали, јели и проводили слободно време. Свакодневно смо морали да радимо кућне послове, а најнеомиљенији нам је био прање суђа. Иако није увек било једноставно, успевали смо да направимо атмосферу у кући пријатном за свакога. Свако вече смо имали кућне састанке, које топло препоручујем сваком дому, не само оном којем смо имали у Швајцарској. Овакав начин живота научио нас је доста о толеранцији.

Могу да кажем да је ово за мене незаборавно искуство, а са тиме се слажу и моји вршњаци. Стекли смо нове пријатеље са којима смо остали у контакту. Чини ми се и да смо нарасли као личности и да је ова размена нешто што нећемо никада заборавити.

 Ученици овом приликом поздрављају Наташу Круљ, супервизора Стефана и професорке Наташу и Данијелу и захваљују им се на пруженој прилици и свему што су урадили за нас пре и током размене.