Андревље 2022

На конкурску за обуке талентованих ученика средњих школа са територије АП Војводине и наставника у својству предавача на Андревљу за 2022., расписаном од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине –  националне заједнице, наша школа добила је средства за боравак осам ученика (Ана Филиповић, Исидора Пуповац, Никола Мајкић, Мара Којић, Јована Ненадић, Бојана Антић, Тијана Малешевић и Мирослав Савић), и једног наставника (Јасна Лукић).

Пројекат Андревље  успео је у себи да споји рад са уживањем, прелепо здраво окружење, одличан смештај и услови за рад са талентованом децом из целе Војводине. Пројекат је трајао 5 недеља и у свакој смени (недељи), је било по четири професора и 40 ученика. У свакој недељи се, по групама,  обрађивала одређена тема (Милош Црњански, Витезови, Питагорина теорема, Јапан…), и радови ученика на ту тему су на крају недеље презентовани. Ни професори ни ученици се пре овог пројекта нису познавали, па ипак кроз рад, дружење, излете, посете универзитетских професора, организованог вечерњег програма (гостовање глумаца, оперских певача…), направи се успешан продукт, сазнање уз радост!

Свих осам ученика као и професорица су се вратили препуни утисака од којих вам нека преносимо:

Ана – трећи разред:

Боравак на Андревљу представља једно незаборавно искуство, пуно смеха и позитивне енергије. Упознала сам нове људе са којима делим слична интересовања, али сам стекла и нова знања и вештине. Уз то, свако од нас је добио прилику да ради оно што воли и у чему је најбољи, што употпуњује целокупно искуство. Надам се да ће се, у будућности, организовати пројекти сличног типа, јер стварно вреди учествовати!

Мара – други разред:

Боравак на Андревљу је за мене био једно предивно искуство. Упознала сам дивне људе и стекла много нових пријатеља с којима се чујем сваки дан. Да могу све поново да проживим, апсолутно ништа не бих мењала. Скоро се нисам  боље провела или се брже спријатељила са људима које први пут видим. Било је дивно, заиста сам презадовољна и друштвом и локацијом и храном као и самом организацијом.

Тијана – други разред:

Одушевила ме је сама организација овог програма. Организаторка Биљана је била веома љубазна и пазила је на нас. Били смо подељени у групе, моју групу је предводила професорка психологије Оливера Ковачевић. Сваки дан је био испуњен разним активностима, а између тога имали смо и слободно време које смо користили за нова познанства и дружење. Тема рада је била држава Јапан. Кроз ову обрађену тему смо научили много о Јапану, његовој прошлости, садашњости и многе знаменитости. Група у којој сам била је веома дружељубива а са друге стране вредна и жељна знања.

Овај школски пројекат је на мене оставио много леп утисак који ћу увек памтити. Свакако бих препоручила и другим ђацима када им се укаже прилика да посете Андревље и учествују у оваквим школским активностима.