25 година од почетка НАТО агресије

Данас се навршава 25 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Напади који су почели 24. марта трајали су 11 недеља, а још није утврђено колико људи је погинуло у њима.

У бомбардовању, које трајало 78 дана, према различитим проценама погинуло је између 1.200 и 3.000 људи, а тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…
У бомбардовању су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а, а групе економиста Г17 штету је проценила на 29,6 милијарди долара.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак међународних војних трупа.

Јединице ВЈ повукле су се са Косова након доношења резолуције УН, а прве међународне трупе ушле су на територију Косова из Македоније већ 12. јуна 1999. године. То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД.

Бројни светски државници НАТО савеза и утицајне личности тог времена подржали су бомбардовање СРЈ. Ево неких од најпознатијих изјава:

 • Требало би да бомбардујете Србе – папа Јован Павле Други.
 • Срби су народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста – Жак Ширак, француски председник.
 • Молим се да се ватра небеска обруши на Србе – отац. Пјер, познати француски свештеник – хуманитарац.
 • Што се Срба тиче… То је данас један болестан народ – генерал Жак Кот.
 • Срби нису нарочито паметни… Српска деца се више неће смејати – Лоренс Инглбергер, бивши државни секретар САД.
 • Срби тргују људским органима својих жртава како би обезбедили новац за свој рат… Требало би да ђаволски бомбардујемо Београд – Пол Џексон, уредник листа „Калгари сан”.
 • Србе треба бацити на колена – Клаус Кинкел, немачки министар иностраних послова.
 • Срби су злочиначки дупеглавци – Ричард Холбрук
 • Срби су дводимензионалан народ са тежњом ка простаклуку… Животиње користе своје ресурсе знатно сређеније него ови наопаки створови, чија припадност људској раси је у великом закашњењу – Питер Јустинов британски глумац, режисер и писац.
 • Нека се Срби подаве у сопственом смраду – Хелмут Кол, немачки канцелар.
 • Рат против Срба није више само војни сукоб. То је битка између добра и зла, између цивилизације и варварства -Тони Блер, британски премијер.
 • НАТО – србоистребљивач „(ДЕСЕРБИЗАТОР)” – фасистичка антисрпска реклама за спреј који уништава гамад. Канал + француске ТВ.
 • Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити – Џејмс Шеј, портпарол НАТО.
 • Прошле недеље имали смо деветоро убијених Срба, ове недеље – осморо. То је јасан напредак – Бернар Кушнер, Шеф цивилне мисије УН на Косову и Метохији.