Шести фестивал средњошколске кратке приче

Гимназија  „Жарко Зрењанин” из Врбаса 26. марта 2024. расписала је Конкурс за 6. Фестивал средњошколске кратке приче са циљем да подстакне стваралаштво младих који деле заједничку љубав према писаној речи и афирмише кратку причу као књижевни жанр.

Овогодишњи Конкурс затворен је 26. априла, а на Фестивалу су учествовали средњошколци из више од 20 средњих школа са територије Републике Србије.

Жири је оцењивао радове у саставу: Горан Лабудовић Шарло, књижевник; Дуња Пешут, проф. српског језика и књижевности; Јасмина Милић, проф. српског језика и књижевности; Јасминка Олић Илчешин, проф. српског језика и књижевности;  Јелена Вујовић, проф. српског језика и књижевности и др МладенЂуричић, проф. српског језика и књижевности. Они су истакли да је посао жирирања био прилично тежак, јер је квалитет пристиглих прича био врло уједначен. То нам говори да су средњошколци врло даровити и овим путем их подстичемо да наставе да пишу и такмиче се на сличним конкурсима.

Задатак сваког члана жирија био је да издвоји и рангира пет кратких прича за које сматра да су најбоље, а након што су збројени сви пристигли гласови, издвојиле су се најуспелије приче. Прва три места заузели су аутори чији радови, у оцени свих чланова жирија, заузимају високе позиције.

Међу пет најбољих прича, нашле су се и приче наше две ученице. У питању су: Лена Драгутиновић која је освојила друго и Снежана Родић која је освојила треће место.

Честитамо ученицама и менторки Мирјани Вјештици, професорки српског језика и књижевности.