„Пустите ме да сам кућу уређујем“

У суботу 11. маја у сали градског биоскопа у Бачкој Паланци одржан је други по реду Гимназијски ауторски фестивал. Фестивал је трајао два дана. Први дан је био резервисан за пројекцију такмичарских филмова, разговор са ауторима, доделу награда и изложбу фотографија ученика наше школе.  Други дан фестивала је био затвореног типа и намењен гледању филма „Мајстори, мајстори“, те разговору аутора ученичких филмова са стручним жиријем.

Овогодишњи мото фестивала „Пустите ме да сам кућу уређујем“, инспирисан филмом „Мајстори, мајстори“ редитеља Горана Марковића, омогућио нам је да одговоримо на питања: Ко уређује наш дом? Ко обликује нашу стварност?

Трочлани жири сачињавали су: Саша Радојевић, филмски критичар, редитељ, сценариста, глумац и продуцент, као и аутор сценарија за документарне ТВ серије и кратке игране филмове; Ибро Сакић, који је мастерирао примењено позориште и српски језик и књижевност и  основао Театар младих „Мишоловка“, те Марија Чутура, драмска уметница чији је отац основао Драмски студио „Просценијум“ који она води.

На фестивалу је представљено десет филмова ученика гимназија из Крагујевца, Врбаса, Оџака, Апатина и Бачке Паланке.  Награђена су четири филма иако су, по речима жирија, сви филмови били најбољи. Три награде припале су ученицима наше школе, а једна ученицима крагујевачке гимназије.

Награду публике  добио је филм „Рупа“, аутора  Вање Николића.

Трећепласирани филм је „Мој носећи зид“ ученика Јелене Грујић, Лене Драгутиновић, Душана Сиротка и Анастасије Џодан за приказану нераскидиву везу између генерација и када се поверује да су дошла нова времена.

 Другопласирани филм добио је награду за прецизно осмишљену идеју која на метафоричан начин показује да заједништво може да се постигне уз поштовање различитости. Филм носи назив „Слога“, а аутори филма су: Маша Јукић, Никола Карановић, Симеона Кузмановић и Александар Миклич.

Најбољи филм стигао нам је из Друге крагујевачке гимназије, и носи назив „Без љубави, Јулија“ за сведочење о драми одрастања и израженој вољи да се сачува аутентично

            ГАФ је фестивал који открива младе таленте, дар и страст ка различитим врстама уметности. Аутентичан од самог свог почетка, креиран рукама и идејом наших ученика и њихових наставника, Гимназијски ауторски фестивал постаје традиција наше школе.