Посета Кинотеци

Ученици наше школе, предвођени професорком Снежаном Жујић, у недељу, 23. фебруара, посетили су нашу престоницу како би уживали у уметничким садржајима који су им недоступни у невеликом граду, као што је Бачка Паланка.

   Задужбина Илије Коларца била је прво одредиште. У Великој дворани Коларца, ансамбл „Ренесанс“ одржао је концерт под називом „Од Нотр Дама до Версаја“. Овај, данас најстарији ансамбл за рану и традиционалну музику (прошле године обележио педесет година постојања и рада) на подручју Европе, јединствен је по свом репертоару, који обухвата дела средњовековних, ренесансних и барокних мајстора, као и традиционалну музику балканских народа. Ученици су имали прилику да чују дела од XII века, композиције Леонинуса и Перотинуса, али и витешку поезију и музику кроз дела трубадура и трувера па до композиција из времена ренесенсе и барока. Појава уметника ансамбла „Ренесанс“ у костимима, као и историјски инструменти на којима су музичари свирали, али и глас контратенора, одушевили су ученике.  

По завршетку концерта, ученици су погледали музејску поставку „Југословенске кинотеке“, у којој је, кроз фотографије најаутентичнијих филмских ствараоца и исечке њихових репрезентативних остварења, сачињен преглед историје српске кинематографије, од њених почетака до данашњих дана. Посебно су истакнути периоди филмског стваралаштва, попут црног таласа, који су изнедрили великане српске кинематографије, од Душана Макавејева, преко Лазара Стојановића и Желимира Жилника, до Живојина Павловића. Лепота ове поставке је у томе што, сем подсећања на врхунске филмске ауторе и бардове нашег глумишта, пружа увид и у друге сегменте света филма. Царска панорама, камера браће Лимијер из 1896, штап Чарлија Чаплина, реквизити који су коришћени у снимању култних српских (југословенских) филмова, само су неке од занимљивости ове поставке, а дворана у којој се одвијало суђење нацистичком генералу Леру, одговорном за бомбардовање Београда, сведочи да „Југословенска кинотека“ не носи само уметнички но и историјски печат.

        На самом крају, као круна овог кратког, али надасве садржајног путовања, уследила је изложба под називом Духовно и културно наслеђе манастира Студенице – древност, постојаност, савременост. Ову изложбу реализовала је Српска академија наука и уметности у сарадњи с манастиром Студеница, а спецификум актуелне поставке је да се „кроз укрштање аутентичних артефаката и конвенционалних експоната с новим технологијама и дигиталним инсталацијама“ на особен начин представља манастир Студеница, те се тим модерним приступом српско духовно наслеђе, отелотворено у овом велелепном здању,  посебно интерпретира и приближава младим нараштајима.

        Овај културни триптих свакако је  обогатио наше ученике. Неке је надахнуо, неке уморио, неке подстакнуо на рад … Различити садржаји, различити доживљаји! У томе је и чар уметности.