„Има наде“

Конкурс Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине предвидео је програме и пројекте који ће промовисати унапређење безбедности ученика у основним и средњим школама. Овај конкурс нас је мотивисао и навео на размишљање о болестима зависности, те смо изнедрили пројекат „Има наде“. Пројектом је предвиђена реализација трибине у нашој школи, посета Терапијској заједници „Земља живих“, као и радионице са вршњацима унутар основних и средњих школа на територији општине Бачка Паланка и Бач. Приоритет нам је био подизање знања и вештина како наставника и родитеља, тако и самих ученика.

Дана 30. 11. у плавој сали наше школе одржана је трибина васпитача и штићеника Терапијске заједнице „Земља живих“. Трибини су присуствовали ученици од 1. до 4. разреда на којој су чули основне информације о овој заједници, а затим су чули и личне приче штићеника који се лече од наркоманије и коцке.

Ова терапијска заједница у свом раду користи нефармаколошке методе, које имају за циљ физички и духовни опоравак, стабилизацију менталног процеса и реструктурирање личности.  Заједница поседује четири комуне, а само лечење траје 1000 дана. У „Земљи живих“ до сада је боравило преко 3000 људи.