Боравак талентованих ученика на Андревљу

На конкурсу за обуке талентованих ученика средњих школа са територије АП Војводине и наставника у својству предавача на Андревљу за 2024. годину, расписаном од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, наша школа добила је средства за боравак десет ученика (Василија Бјелобрк, Јелена Грујић, Сергеј Дејановић, Александра Ерцег, Маша Јукић, Дуња Краљ, Симеона Кузмановић, Нађа Милићевић, Лара Рачић и Огњана Штрбац ) и једне наставнице (Зорана Буха).

Ученици Гимназије „20. октобар“ су се по трећи пут обрели на Андревљу у периоду од 11. до 15. марта 2024. године, где су успели да у аутентичном окружењу упознају вршњаке из других школа на територији Војводине, сарађују са њима у различитим активностима, те понесу утиске и искуства која су умногоме другачија од досадашњих.

Посета Андревљу је трајала пет дана у оквиру којих смо кроз предавања, радионичарске активности и студијске посете ближе спознали своје таленте, важност културе говорења у јавном наступу, видели примере доброг јавног наступа. Учествовали смо у дебати на тему ријалитија, те имали предавање и дискусију о слободном и критичком мишљењу. Посетили смо Филозофски факултет, те његову импозантну библиотеку, сусрели се са светом занимања професора и библиотекара. Обишли смо Сремске Карловце и у њима Карловачку гимназију, Богословију и Саборну цркву Светог Николе. Свакодневно смо ишли у шетње и истраживали лепоте Фрушке горе. Слободно време је прошло у игрању стоног тениса и билијара. Последње вече нашег боравка обележио је музички бенд.

Ни професори ни ученици се пре овог пројекта нису познавали, па ипак кроз рад, дружење, излете, посете универзитетских професора, организованог вечерњег програма успели смо да склопимо пријатељства и план је да наставимо да се дружимо.