Обележен Европски дан језика

Европски дан језика обележава се 26. септембра и то од 2001. године широм Европе.
У намери да допринесу побољшању комуникације и разумевања међу европским народима Савет Европе и ЕУ су установили овај датум, са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе.

Гимназија „20. октобар“ у Бачкој Паланци ове године се придружила обележавању празника посредством пројекта који је покренула организација „Стил младих“ из Руме. Пројекат је обухватио активности средњошколаца у матичним школама три града: Бачке Паланке, Руме и Инђије, а иницијатива подржана средствима Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне заједнице.

У среду, 26. септембра, на Европски дан језика у паланачкој гимназији ученици и професори су низом активности указали на важност разноврсности језичког знања и лепоту језичке разноликости ближег и даљег окружења. С том намером , на изложби су цртежима и писмима приказали језике бројиних европских народа, на „Зиду Европског дана језика“ са слоганом: „У почетку беше реч“ представили језичку баштину многих народа записујући њихове пословице, стихове, дијалоге драмских и књижевних дела. Поред тога, на једном часу физичког васпитања организовали су и спортски сусрет две интернационалне екипе које је публика бодрила навијачким транспарентима.

У нашој земљи се Европски дан језика сваке године обележава све масовније и све разноврсније. Циљ манифестације је да нагласи предност вишејезичности, укаже на неопходност превазилажења језичких препрека које онемогућују зближавање људи исте друштвене средине и побољшају интеракције и разумевање припадника малих и великих, матерњих и нематерњих језика.

Маја Вујичић, Теодора Коларов, Миона Чавка, Ана Лемић