ФЛОТА МИРА „МИРНО МОРЕ 2023“

ФЛОТА МИРА „МИРНО МОРЕ 2023

(16 – 23. септембра 2023)

Након 3 године паузе због корона вируса, коначно смо поново добили прилику да учествујемо у највећем међународном социјално-педагошком мировном пројекту у Европи „Mirnomore – Friedensflotte” који се ове године реализовао од 16-23.септембра.

Ове године навршило се 20 година како су млади из Србије постали учесници овог пројекта, а током прошле недеље група гимназијалаца из Бачке Паланке дала је свој допринос и допринели богатству и трајању овог пројекта (Реља Ољача, Стефан Шавија, Милица Попадић, Дуња Краљ, Лана Говедарица и Милош Миздрак)

За претходних 20 година сарадње, преко 250 младих и преко 20 наставника из Србије (Бачке Паланке и Новог Сада) учествовали су у овом јединственом пројекту.

У једном природном окружењу, кроз несвакидашњу недељу једрења, млади се стављају у ситуацију да заједно живе на броду,  сарађују, брину и помажу једни другима, заједнички планирају и деле дневна задужења (припрема оброка, одржавање хигијене брода), осмишљавају заједничка дружења – чиме преузимају личну, али и колективну одговорност за успех остварења пројекта, тј. сваки члан посаде мора дати свој допринос да би читава недеља прошла у добром расположењу, јер живот на броду захтева велику толеранцију и сарадњу.

Ове године праћени лепим временом испловили смо из марине „Мандалина“ код Шибеника и обишли прелепи Скрадин где се река Крка улива у море, посетили национални парк „Крка“, обишли тврђаву и православну цркву. На путу према Каштелима обишли смо Дрвеник, а боравак у Каштелима смо искористили да скокнемо до Сплита. Учествовали смо у активностима који су организатори припремили, осликавање застава, а пре свега у радионицама на тему друштвених мрежа. Наша Милица Вуковић је са младима из Вараждина, Чаковца и Бачке Паланке причала на тему ХПВ. Након каштела кренули смо назад према Шибенику, обишли острво Првић и поново упловили у Мандалину.

О самом доживљају и пројекту Мирно море најбоље ће вам рећи учесници/ученици.

Лана : „Највише ми се допало осликавање застава, купање на отвореном мору и склапање нових познанстава са младима из Хрватске. Драго ми је што смо остварили леп контакт са комшијама јер то данас баш и није једноставно.

Мислим да смо сви подједнако допринели овом пројекту, радили смо заједно свакодневно, делили послове и јако лако се договарали. Прање суђа, кување, чишћење брода, пуњење танкера, намештање бокобрана током пловидбе, само су неке од ствари које смо радили.

Мирно море је за мене једна велика заједница, јединство. Флота мира, када су пловили сви бродови заједно у четвртак, ми је показала шта Мирно море чини тако посебним – толико различитих људи на једном месту.

Сваком бих пожелела овакво искуство, да осете шта је то заједништво, самоконтрола, разумевање. Толико нас је карактерно различитих на малом броду, рећи су само – велики изазов!“

Милица : „Прилика да осетимо живот на броду је за мене изузетно занимљиво и лепо искуство, нешто потпуно другачије и ново, проширење видика.

Иако смо се сви познавали пре Мирног мора, током ове недеље још више смо се зближили јер се седам дана нисмо раздвајали.

Морала сам да функционишем са пуно људи, оперем суђе и када ми се то не ради, да некад и прећутим нешто што ми се не свиђа, да дођем до компромиса и заједничког језика. Мислим да је то вежба која нас тера да растемо као особе.

Упознали смо се и дружили са младима из Вараждина и Чаковца (Р Хрватска), и једни и други разбили смо предрасуде, изненадили су ме јер су били пријатни према нама од почетка, што ћу сигурно заувек памтити.

На радионици смо причали о друштвеним мрежама, њиховом добром и лошем доприносу, што ме је подсетило да треба оставити телефон и бити присутан у моменту, уживати у мору, једрењу, природи, било чему што се дешава и што је испред нас.“

Дуња : „Само једрење и целокупно путовање је невероватно искуство које вреди доживети. Мени лично је био најлепши осећај слободе док смо пловили на отвореном мору. Ту су и креативне радионице које су организоване тако да се сви заједно дружимо и упознајемо. Разна места која смо посетили су такође оставила леп утисак.

Мирно море за мене представља једну организацију која је нешто јединствено. Најлепше је видети толико младих људи, другачијих карактера и интересовања на једном месту, који могу да покажу себе у правом облику и поделе своје креативне идеје.

На мене је Мирно море оставило велики утисак. Пре свега, заједнички живот на броду нас је све зближио и међусобно боље упознао. Потом нова познанства са младима из Хрватске који су се потрудили да нам ово искуство учине још лепшим.

Допринос Мирном мору се осети код сваког појединца. Цртањем застава, играњем игара и дружењем сви смо показали шта је заправо циљ Мирног мора – све разлике међу нама су нестале и свако је био оно што заправо јесте!“

Стефан : „Боравак на једрилици са друштвом је сјајно искуство које бих препоручио свима. Уз забаву и смех сви смо заједно и сложно помагали.

Помагали смо скиперима око једрилице и научили нове ствари и усвојили нова знања. Чак смо се испробали у вожњи једрилице и дизању застава и једара. Уз мало маште направили смо две прелепе заставе које имају своје значење. Тимски рад се исплатио – све што смо радили заједно било је забавно, од прања суђа, избацивања бокобрана, пуњења танкова водом, распакивања, паковања, припремања хране , играња друштвених игара, до купања у мору и скакања са једрилице. Уживали смо у сваком доручку, ужини, ручку, вечери које је директорка спремила уз нашу помоћ. Главна порука је да је у друштву све забавније и ствара боља сећања и успомене.

Мој највећи допринос је што сам слушао и радио све што је речено.

Мирно море је једно сјајно искуство у којем сам развио радне навике као што су буђење рано ујутру, прање судова и извршавање послова везаних за једрилицу.

На мене је Мирно море оставило сјајне утиске и променило ме на разне начине и то  на боље.

Мирно море је за мене једна велика заједница која спаја људе са потешкоћама у развоју. Тим људима је потребна подршка у социјализацији. Уз помоћ одговорних људи сви су били једнаки и учествовали су у истим активностима.

Мирно море нам показује један други живот на мору уз пријатеље.“

mirno more 2023 03
Orientation: 1
« од 11 »