Екскурзија ученика четвртог разреда

Ученици четвртог разреда су имали прилику да од 9. до 14. октобра бораве у Италији на матурској екскурзији. Путовање је отпочело доласком у Трст, где су ученици посетили централни трг, а онда обишли Цркву Светог Спиридона, те палату Гопчевић. Путовање су наставили ка Верони у којој су видели чувену арену и Јулијину кућу. Следећи дан остављен је за разгледање Болоње и њених знаменитости: Нептунове фонтане, Градске куће, Базилике Светеог Петронија и универзитетског кварта.

Након Болоње посетили су Фиренцу са локалним водичем, који их је повео у обилазак Капеле Медичи, католичке цркве, Ђотовог звоника, Градске куће, главног трга и Дантеове куће. Четврти дан посвећен је Сијени и Пизи, као и упознавању са историјатом, те фотографисањем крај чувеног Кривог торња.

Претпоследњи дан посетили су Равену где се налази гробница Дантеа Алигијерија, чувеног италијанског писца и творца „Божанствене комедије“. Поред гробнице обишли су Базилику Светог Виталеа и Маузолеј Гале Плацидије, који је уврштен на листу Унескове светске баштине.

У повратку су обишли Венецију и у њој Трг Светог Марка, Дуждеву палату и Мост уздаха, цркву Santa Maria della Salute, чије име носи и лабудова песма Лазе Костића, као и најпознатији мост у Европи – Ријалто.

Наши матуранти су својим примереним понашањем и културом показали да су путовања много више од разгледања споменика и да представљају збирку доживљаја и искустава.