Свечана академија поводом Дана школе

У недељу, 20. октобра, Гимназија је прославила Дан школе. Свечану академију отворио је хор наше школе, под диригентском палицом професорке Снежане Жујић, који је отпевао две народне песме у запису Корнелија Станковића: „Осу се небо звездама“ и „Ој, за гором“. Извођење ових песама помогла је корепетиторка Драгана Врањеш.

Директорка школе Тамара Антић поздравила је присутне осврнувши се на то како је текао живот школе у претходној години, захвалила се ученицима, родитељима и наставницима за залагање у животу школе, а затим наградила најуспешније ученике и наставнике.

Пре извођења драмског комада, присутни су могли да уживају у ауторској композицији ученице другог разреда Лене Драгутиновић под називом „Вир“.

Драмска секција наше школе на челу са професорима књижевности Владимиром Баљем и Мирјаном Вјештицом желела је да извођењем драмског комада „Скела“ ода почаст писцу Горану Петровићу, који је преминуо ове године. Драма Горана Петровића говори о односу нашег народа према сопственој историји, о навици да се затворе очи пред неким њеним деловима, а такође и о нужности да се сагледа целокупна слика како би потоње генерације могле градити неку бољу земљу, исправљати учињене грешке. Да би то било могуће, морамо имати неокрњену слику прошлости. Ипак, ова драма не говори само о српском народу, него казује универзалним језиком о идентитету, колективном и појединачном, о његовом упоришту у језику једног народа, а пре свега о човеку и његовом битисању у колебљивим временима.

У припреми свечане академије учествовала је готово трећина ученика наше школе како у изради сценографије, тако и припремајући саму приредбу. Громогласан аплауз посведочио је да у овим колебљивим временима постоје млади људи спремни да буду достојни потомци својим прецима.